Osovna stranica


Opis projekta

Osnovna stranica DMS projekta u razvojnoj fazi

(Dokumentacija na ovoj stranici i s njom povezanim stranicama opisuje kako smo namjeravali izvesti projekt. Većina teksta napisana je prije siječnja 2001. godine i zanimljiva je samo kao podsjetnik kako je izgledao razvoj poslužitelja. Opis stvarno realiziranog sustava je na Poslužitelj za analizu podataka .)

Data mining server je projekt kojeg finacira Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske u Institutu R. Bošković, Laboratorij za informacijske sustave. Voditelj projekta je D.Gamberger, suradnici su T.Šmuc i I.Marić.

Projekt je započeo 03. studenog .2000. a trajanje je godinu dana.

Cilj projekta je realizacija internet poslužitelja sa data mining (DM) alatom. Poslužitelj će sadržavati informacije o data mining tehnikama i rješenjima, kao i informacije o realiziranom alatu i načinu njegovog korištenja. Alat će biti realiziran na bazi ILLM (Inductive Learning by Logic Minimization) pristupa induktivnom strojnom učenju i njegovoj programskoj realizaciji razvijenoj u Institutu R. Bošković.

Poslužitelj će omogućiti korisnicima da nauče, nadamo se brzo i jednostavno, o osnovnim i ekspertnim tehnikama data mininga. Korištenjem internet pretraživača kao sučelje, korisnik će moći poslati vlastite podatke na poslužitelj, startati proces indukcije znanja, i primiti rezultate u obliku pravila. Očekuje se da će ovakav pristup biti posebno prikladan za male i nove korisnike data mininga. Prednost opisanog pristupa je što korisnici ne trebaju instalirati i održavati vlastite alate za data mining. Tijekom rada na projektu posebna pažnja će se posvetiti pojednostavljivanju sučelja prema korisnicima s ciljem da ovaj alat može stvarno koristiti čim veći broj ljudi koji rade na mreži.

Konačni produkt, poslužitelj za analizu podataka, je alat koji je potpuno zasnovan na mrežnom pristupu. Ali i razvoj produkta će biti isto tako zasnovan na primjeni mreže. To znači da će sva tehnička dokumentacija, uključujući i specifikacije projekta, planove, primjedbe, programe i opise biti pripremljena kao HTML dokumeni koji će biti na mreži. dms.irb.hr/server je mjesto gdje će suradnici stavljati svoje rezultate. Praktično svatko će ih moći čitati i tako slijediti razvoj projekta iz dana u dan. Ulazne točke su adrese navedene na početku ove stranice.

Primjedbe su dobrodošle na E-mail adresu dragan.gamberger@irb.hr .

© 2001 LIS - Institut Rudjer Bošković
Posljednja izmjena: September 08 2015 09:28:57.