Osnovna stranica

Dobro došli novi korisnici !


Zašto koristiti ove stranice?

Najvažnija karakteristika ovog poslužitelja je da omogućuje izvođenje nekih složenih funkcija analize podataka preko mreže. Pomoću relativno jednostavnog sučelja internet preglednika možete poslati Vaše podatke poslužitelju koji će izvršiti tražene operacije. Rezultati će se pojaviti na ekranu vašeg internet preglednika. Dakle, ne morate instalirati i održavati programski paket na Vašem računalu. Uz to, u našem priručniku možete pronaći materijale i internet stranice na kojima možete saznati više o metodama analize podataka, naučiti kako rješavati probleme, kako pripremiti podatke i kako interpretirati rezultate.

Što je u stvari ovaj poslužitelj ?

Ovo nije općeniti poslužitelj analize podataka. Tu je realiziran samo jedan postupak analize podataka zasnovan na indukciji znanja u obliku pravila. Ovaj postupak konstruira klasifikacijske modele u obliku pravila koja predstavljaju znanje o skrivenim odnosima među podacima. Korišten induktivni pristup je općenit u smislu da poslužitelj može biti primijenjen za podatke iz vrlo različitih područja uključujući i znanost i razne poslovne probleme. Njegova potencijalna primjena je u svim ljudskim aktivnostima koje zahtijevaju razumijevanje prikupljenih podataka i klasifikacije još neklasificiranih objekata. Poslužitelj može biti korišten od strane više korisnika istovremeno. Zbog toga je postojala potreba za ograničavanjem složenosti podataka koji dolaze od strane korisnika.

Odakle početi ?

Za one koji žele analizirati vlastite podatke i stvarni su početnici u tom polju, preporučamo da krenu s kratkim uvodom. Nakon toga dobro je pročitati o pripremi podataka. Za kraj pogledajte neke primjere pripremljenih podataka za unos koji su spremni za analizu. Njih možete koristiti kako bi provjerili postupak unošenja podataka i modele kao rezultate aktivnosti poslužitelja. Neki od pripremljenih primjera dolaze od realnih problema i modificirajući ih, možete izvesti mnoge eksperimente. To će biti od posebnog interesa za one koji nemaju vlastite podatke. Korisnici koji već imaju iskustva sa sličnim alatima za analizu podataka, mogu početi s opisom formata ulaznih podataka. Korišteni format je jednostavan, ali malo drugačiji od formata koji se koriste u drugim popularnim alatima. Za sve nove korisnike može biti korisno pročitati kratak opis postupka unošenja pripremljenih podataka na poslužitelj. Svi vi koji ste već pripremili podatke i koristili ovu uslugu možete početi odmah sa analizom podataka. Ukoliko želite naučiti više o pretvaranju realnih problema u zadaće koje se mogu rješavati na ovom poslužitelju pregled područja je pravi put. Tamo ćete naći i pokazivače na druge tehnike analize podataka koji nisu implementirani na ovom poslužitelju.© 2001 LIS - Institut Rudjer Bošković
Posljednja izmjena: September 08 2015 09:28:57.